(Video)”Saya wanita tulen..”- Warga Emas Dikatakan Pεlik, Ini Sebabnya

“Saya bukan lelaki tetapi wanita tulen,” kata Che Halimah Che Mood, 62, warga emas yang dikatakan ‘pe.lik’ kerana mempunyai misai dan janggut di wajahnya.

Che Halimah mengatakan yang hidupnya dibe.leng.gu mɑsɑlɑh itu sejak di usia awal 20-an dan untuk kelihatan seperti wanita biasa, dia perlu men.cu.kur dua atau tiga kali seminggu.

Dia yang pernah me.nem.puh ke.ga.galan rumah tangga sebanyak dua kali berkata, dia disahkan mempunyai kadar hormon testosteron yang tinggi setelah berjumpa dok.tor untuk mengetahui pun.ca ma.sa.lah.

Katanya, sudah berpuluh tahun dia ter.pak.sa bercukur agar tidak dipandang pe.lik oleh orang sekeliling. Tapi, keadaannya yang terkini semakin te.ruk apabila dia di.se.rang angin ahmar yang menyebabkannya lum.puh separuh badan sebelah kiri.

Che Halimah tidak mempunyai anak, dan hanya mempunyai adik, Mohammad Kamaruddin Abdullah, 42, dan isterinya, Nur Asmira Che Hussin, 36, buat menumpang kasih dan adiknyalah yang sang.gup menjaga segala makan dan minumnya serta ibu mereka yang sudah tua, Kalsom Mamat, 93.

Malah, misainya dibantu oleh Nur Asmira untuk dicu.kur, sekali atau dua kali seminggu, supaya tidak tumbuh terlalu panjang seperti lelaki.

Che Halimah dikunjungi wakil Yayasan Raja Shamri (YRS), Tuan Zaimah Raja Omar yang menyampaikan sumbangan kewangan, barangan keperluan, serta lampin pakai buang.

Menurut Che Halimah, dia ada mendapat bantuan daripada Jabatan Kebɑjikɑn Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 sebulan yang kebiasannya digunakan untuk membeli keperluan lampin pakai buang dengan kos RM250 sebulan.

Kata Che Halimah, ketika dia masih kuat dan sihat, dia selalu merantau untuk mencari rezeki.

Malah, dia pernah bekerja di Singapura sebagai tukang masak. Dia yang sebolehnya tidak mahu menyusɑhkɑn orang sekeliling, tetapi apakan daya dia diuj¡ dengan mɑsɑlɑh kesihatan yang menyebabkan dia hanya mampu terbaring saja.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *