[Video] Dikεcαm Hebαt Kerana ‘Cμri’ Parking, Pemandu Nissan Ini Tampil Jelaskan Perkara Sebenar

Seperti yang semua maklum, tempat letak kereta di kawasan perumahan bertingkat adalah perkara yang sangat su.kar perlu dihadapi oleh pemandu kereta.

Keadaan menjadi lebih su.kar apabila mereka perlu naik dan turun setiap aras yang mana memerlukan penukaran pedal minyak dan gear yang lebih kerap.

Baru-baru ini, terdapat sebuah kereta dirakam me.lang.gar tembok setelah dilihat me.me.cut ketika cuba mendaki naik ke aras atas tempat letak kereta.

Perkara ini terjadi di Singapura yang mana terdapat individu yang berjaya merakam dengan menggunakan dashcam keretanya untuk memaparkan situasi yang sebenarnya berlaku.

Permulaan video menunjukkan sebuah Honda Insight sedang cuba masuk ke kotak tempat letak kereta secara mengundur.

Beberapa detik kemudian terdapat sebuah kereta Nissan Kicks tiba-tina datang naik dari tempat letak kereta aras bawah, dan me.lang.gar bahagian belakang Toyota Prius.

Mengikut video dashcam tersebut, dia telah pun bersua dengan pemandu Nissan Kicks tersebut. Bagi pemandu itu, kenderaan itu cuma menggunakan satu pedal sahaja iaitu pedal pe.cu.tan.

Ketika mendaki naik ke aras atas tempat letak kereta, dia ternampak tempat letak kereta yang ko.song itu dan dia tidak menjangka yang ada kenderaan lain yang akan meletak kenderaan petak tersebut.

Akibat terlalu p.a.n.i.k, pemandu Nissan Kicks itu tertekan pedal pecutan, lalu menyebabkan kereta tersebut me.lu.ru ke hadapan melanggar Toyota Prius lalu me.rem.puh tembok tempat letak kereta tersebut.

Sekadar info, setiap model Nissan Kicks dilengkapi dengan teknologi e-Power yang turut mempunyai fungsi yang sama seperti sistem e-pedal pada model Nissan Leaf. Pedal tersebut berfungsi sebagai pedal pe.cu.tan dan pada masa sama sebagai pedal brek; bermakna kereta ini tidak hadir dengan pedal brek fizikal seperti kereta yang lain.

Semasa pemandu mahu menggerakkan kereta, pemandu cuma menekan pedal tersebut seperti biasa. Kemudian, apabila mahu memperlahankan atau memberhentikan kenderaan, pemandu cuma perlu mengangkat kaki daripada pedal dan sistem motor e-pedal akan diaktifkan.

Semoga perkongsian ini dijadikan iktibar dan pengajaran untuk semua.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: The Vocket

[2] Video: Facebook Sukan Star TV

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *