Bakal Lαncαr Lagu ‘Hujan’ Esok, Komen Pαdu Eric Fuzi Terhadap Iqbal Buat Ramai Tεrkεjut

Mulai esok industri hiburan akan lebih menarik dan meriah apabila adanya kehadiran seorang pendatang baharu dalam dunia muzik iaitu usahawan terkenal, Iqbal yang kini sah menjadi seorang penyanyi yang tampil dengan single terbarunya ‘Hujan’.

Menurut komposer lagu ini, Eric Fuzi daripada kumpulan Floor 88 mengatakan dia sangat mengagumi bakat dan suara yang dimiliki oleh Iqbal.

Dia menambah Iqbal memerlukan sedikit masa untuk memperbaiki teknik nyanyiannya supaya menjadi lebih sedap dan merdu.

Ujar Eric atau nama sebenarnya Muhammad Eric Mohamad Fuzi, 29, Iqbal mempunyai vokal yang baik dan u.n.i.k.

“Iqbal ada suara yang u.n.i.k, t.o.n dia sedap, suara dia g.a.r.a.u. Sedap… memang sedap nyanyian dia. Tajuk lagu dia Hujan akan dilancarkan esok petang.

” Cumanya masa pertama kali kita uji vokal, dia ada ma.sa.lah tem.po dan tak berapa nak sus.ta.in. Masa nak rekod tu memang ada ma.sal.ah sikit.

“Jadi apabila dia ada ma.sa.lah tem.po, pen.ji.wa.an tu dia tak berapa sampai sebab dia terlalu k.e.j.a.r tem.po dan teknik,” ujarnya kepada wartawan.

Menurut Eric, muzik video Hujan akan dilancarkan pada petang Isnin ini dibawah rekod Rusa Music.

Bercerita lebih lanjut, Eric menambah yang mana Iqbal sangat mudah dibentuk dan terbuka menerima sebarang te.gu.ran bagi mem.per.bai.ki kualiti nyanyiannya.

“Dia pergi kelas vokal selama dua minggu, hari-hari dia berlatih. Bukan seorang je guru vokal tapi ada dua orang”.

“Proses rakaman termasuk vokal dan muzik mengambil masa selama tiga hari. Sekali dia masuk studio ambil masa tiga hingga empat jam juga sebab dia bukan penyanyi profesional yang boleh buat satu take je,”katanya.

Dalam pada itu, terdapat sebilangan warganet dan rakan artis yang men.gu.tuk suaranya. Walau bagaimanapun, Eric melihat hal itu tidak menjadi satu ma.sa.lah.

Selaku komposer lagu Hujan, Eric mengulas yang dia hanyalah menjalankan tanggungjawabnya secara profesional berdasarkan permintaan.

“Saya terima tawaran ini adalah atas dasar tugasan kerja. Bukan nak ro.sak.kan industri dengan naikkan orang yang v1ral”. te.gas Eric.

“Dia cuma nak aba.di.kan apa yang terjadi dalam hidup dia menerusi lagu, bukan nak jadi penyanyi dan bukan nak ber.sai.ng,” ujarnya.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Mstar Online

[2] Video: Instagram Eric Fuzi

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *