Mencεmaskan Sεsαt Hαmpir Sehαrian, Gαgαl Jawab Panggilan, Tindαkan Pεlik Lelaki Ini Hαmpir Rαgut Nyαwαnya

Se.sat selamat 24 jam. Seorang lelaki telah mendaki Gunung Elbert di Colorado, US telah dilaporkan se.sat selama 24 jam.

Lelaki tersebut menga.bai.kan beberapa panggilan telefon daripada pasukan pe.nye.la.mat atas ala.san tid.ak mengetahui pemilik nombor tersebut.

Lelaki tersebut dilaporkan telah hi.lang sekitar malam pada 18 Oktober yang lalu oleh a.gen.si pe.nye.la.mat Lake Country Search And Res.cue.

Dia dikatakan g.a.g.a.l kembali ke lokasi asal pendakian.

Agensi tersebut memaklumkan pelbagai cara yang telah dilakukan oleh mereka dalam men.ye.la.mat.kan lelaki tersebut termasuklah menghubungi nombor telefon bimbitnya, menghantar teks pesanan ringkas namun kesemua usaha mereka telah di.abai.kan oleh lelaki tersebut.

Disebabkan lelaki tersebut g.a.g.a.l menjawab panggilan tersebut, lima unit penye.la.mat pasukan pertama telah di.ke.rah dan memberi tum.puan kepada lokasi-lokasi be.ri.si.ko di gunung ber.ke.ting.gian 4,401 meter dari aras laut itu pada 10 malam berikutnya.

Tetapi sekali lagi usaha pasukan penye.lamat itu g.a.g.a.l dan be.rak.hir dengan s.i.a-s.i.a. Mereka ter.pa.ksa tu.run semula walaupun beberapa panggilan ke.ce.ma.san sudah dilakukan.

Keesokkannya pula, jam 7 pagi tiba giliran pasukan penye.la.mat kedua untuk memberi tum.puan kepada laluan trek yang ke.rap mempunyai se.ja.rah ke.hi.la.ngan pendaki-pendaki se.be.lum ini.

Kira-kira jam 9.30 pagi, lelaki tersebut berjaya ditemukan oleh pasukan penye.la.mat tersebut. Lelaki ‘m.a.l.an.g’ itu juga memberitahu pun.ca dan bagaimana dia boleh ter.se.sat.

Lelaki tersebut dikatakan se.sat sewaktu jalan pulang ke lokasi awal pada waktu ma.lam kejadian. Dia te.rpa.ksa melalui denai laluan yang ber.be.za hingga menyebabkannya ter.se.sat.

Dia langsung ti.dak tahu akan kehadiran a.gen.si tersebut untuk me.nye.la.mat.kan dia walaupun pelbagai usaha yang dilakukan mereka.

“Satu ma.sa.lah be.sar di sini adalah apabila dia meng.abai.kan panggilan dari kami banyak kali sebab katanya dia ti.dak tahu itu nombor siapa”.

“Kalau kamu ‘l.a.r.i’ dari iti.ne.rari asal perjalanan (se.sat), dan kamu mula menerima panggilan telefon ber.ul.ang kali dari nombor t.ak dikenali, to.long.lah jawab panggilan tu”.

“Ia mung.kin panggilan daripada pasukan penye.la.mat untuk memastikan kamu selamat!” kata agen.si tersebut.

Sumber:

[1] Rujukan, Siakap Keli

[2] Gambar Utama, The Guardian

[3] Gambar 1, The Guardian

[4] Gambar 2, Quora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *