19 Karya Arwαh Mamat Khalid Bakal Ditayangkan Astro, Tapi Ada Netizεn Luαh Rαsa Tidαk Puαs Hαti, Sebab?

Untuk mengenang jasa Al.lah.yar.ham Mamat Khalid, Astro akan menyiarkan 19 filem-filemnya di saluran Astro On Demand.

Antara filem dan drama bersiri yang dirangkumkan dalam r.e.l Mamat Khalid Da.lam Ke.nan.gan itu termasuk Han.tu Kak Limah, Han.tu Kak Limah Balik Rumah, Episod 10 Journey To Stardom, Klik Ri.der dan Yang Du.lu Bersama Mamat Khalid.

“Tambahan pula, r.e.l tri.but tersebut turut mengandungi filem Kampong Pisang Bersiri Siri; Manap Karaoke; Husin, M.o.n dan J.i.n Pakai Ton.cet; Rombongan Cik Kiah Ke Kelana Jaya; Rock Oo!: Rim.ba Ba.ra Kem.ba.li dan R.o.c.k, R.o.c.k Bro!.

“Filem ko.me.di 17 Puasa, 16 Puasa, Amir dan Lokman Pergi Ke Laut, Kampong Pisang Kita Setandan, Man Laksa, K.a.l.a Ma.lam Bulan Men.gam.bang dan Se.me.rah Da.rah turut akan ditayangkan,” menurut kenyataan Astro pada Ahad.

Tayangan ini akan bermula pada hari ini sehingga 31 Oktober 2021 dan ia tertakluk kepada pakej langganan pelanggan, jelasnya lebih lanjut.

Pengarah filem terkenal, Mamat Khalid me.ning.gal du.nia akibat se.ran.gan jan.tung malam tadi.

Al.lahyar.ham sinonim dengan filem ko.me.di sa.ti.ra dan sering menyelitkan isu masyarakat serta kri.ti.kan so.si.al.

Dalam pada itu, netizen l.u.a.h rasa ti.dak puas hati kerana karya tersebut hanya boleh ditonton melalui Astro On De.mand. Jadi siapa yang melanggan pakej tersebut sahaja dapat menonton karya ar.wah.

Dibawah merupakan beberapa komen-komen daripada netizen yang rata-rata ti.dak ber.pu.as ha.ti:

Je.na.zah pengarah dan penerbit filem, Mamat Khalid yang me.nin.ggal du.nia jam 12.30 tengah malam tadi selamat dike.bu.mi.kan di Ta.nah Per.ku.bu.ran Is.lam Mas.jid Kampung Pa.loh di sini, kira-kira jam 2.20 petang ini.

Sebelumnya, je.na.zah disem.bah.yang.kan di Mas.jid Jamek Idris Iskandar Shah 1, Sungai Rokam di sini se.be.lum dibawa ke kawasan per.ku.bu.ran jam 1.50 tengah hari.

Seramai 300 orang hadir memberi penghormatan te.rak.hir kepada Al.lah.yar.ham di tanah per.ku.bu.ran berkenaan.

Awal pagi tadi, media melaporkan pengarah terkenal Mamat Khalid atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid me.ning.gal du.nia akibat se.ran.gan jan.tung di Hospital Slim River, Perak.

Al.lah.yar.ham peng.san di restorannya, Sa.rang Art Hub di Tanjung Malim, Perak sebelum dibawa ke hos.pi.tal dan disahkan me.ning.gal du.nia.

Mamat Khalid mening.gal.kan seorang ba.lu, Hasmah Hassan dan lima anak.

Mamat mendirikan rumah tangga dengan dengan Hasmah Hassan pada 12 April 1987 dan dikurniakan lima cahaya mata iaitu Mohd Khalid Zaffa, Nor Sara, Mohd Khalid Adam, Mohd Khalid Amen dan Nur Hassanan.

Semoga r.o.h Al.lah.yar.ham ditempatkan dalam kalangan golongan yang so.leh, dicucuri rahmat  serta dikurniakan hus.nul kha.ti.mah.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Berita Awani

[2] Gambar: bhonline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *