Sebεlum Menghεmbuskαn Nαfαs, Persembahan Tεrαkhir Mamat Khalid Buat Keluarganya Tersεntuh

Berita yang menye.dih.kan apabila industri hiburan tanah air baru sahaja ke.hilan.gan pengarah dan penerbit tersohor, Mamat Khalid, 58, berkesempatan melakukan persembahan di kafenya di Sarang Art Hub, Tanjung Malim sebelum dike.jar.kan ke Hos.pi.tal Slim River pada Ahad.

Menurut anaknya, Mohd Khalid Amen Mohamad, 25, menyatakan, ayahnya yang bermain ‘keyboard’ sambil mendendangkan lagu ‘Apo.ka.lips’ khas buat seluruh ahli keluarganya.

“Kami terus ter.pa ke arahnya apabila ti.ba-ti.ba pa.pa ter.di.am. Dia ti.dak men.ga.du sa.kit apa-apa pun ketika itu.

“Kami menghubungi am.bu.lans dan ak.hir.nya pa.pa meng.hem.bus na.fas te.rak.hir ketika dalam perjalanan ke hos.pi.tal.

Pa.pa memang ada sa.kit jan.tung,” katanya ketika ditemui pihak media di kediamannya di Taman Ipoh Jaya Timur 1 di sini pada Ahad.

Katanya, Al.lah.yar.ham seharusnya akan memulakan penggambaran untuk telemovie bertajuk ‘Kampung Pisang Berbuah Dua Kali’ minggu hadapan.

“Masih mengekalkan pelakon yang sama pa.pa sudah ambil beberapa ‘speed’ untuk siapkannya.

“Pa.pa bercadang untuk memulakan penggambaran hujung bulan ini tetapi ti.dak sem.pat,” ujarnya.

Dalam pada itu, Al.lah.yar.ham Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohamad Khalid telah meng.hem.bus.kan na.fas te.rak.hir di Hospital Slim River, Perak, kira-kira jam 12.30 tengah malam pada Ahad.

Tambahan pula, Al.lah.yar.ham juga merupakan adik kepada kartunis terkenal negara, Datuk Mohammad Nor Khalid, atau lebih dikenali sebagai Lat.

Al.lah.yar.ham me.ning.galkan seorang ba.lu, Hasmah Hassan dan lima orang anak iaitu tiga lelaki, Mohd Khalid Amen, Mohd Khalid Adam, Mohd Khalid Zaffa dan dua perempuan iaitu Sara dan Nurhassanah.

Dalam pada itu, je.na.zah Al.lahyar.ham akan di.so.latkan di Masjid Jamek Idris Iskandar Shah, Sungai Rokam di sini sebelum di.ke.bu.mi.kan di Tanah Per.ku.bu.ran Islam Masjid Kampung Paloh.

Sekadar info, filem sulung arahannya adalah merupakan Filem Komedi L.ang Bua.na yang dibintangi oleh kumpulan Senario pada tahun 2003.

Kecenderungannya terhadap muzik r.o.c.k telah mendorongnya untuk membuat satu lagi filem berunsur muzikal iaitu Filem R.o.c.k yang juga merupakan filem box office dan menjadi fe.no.me.na dalam kalangan anak-anak muda.

Semoga r.o.h Al.lah.yar.ham ditempatkan dalam kalangan golongan yang so.leh, dicucuri rahmat  serta dikurniakan hus.nul kha.ti.mah.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar utama : Sinar Harian

[2] Gambar 1,2 dan 3 : Mstar Online dan Ckmusic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *