Mamat Khalid Telah Pergi Mengadap Ilahi, Puncα Sebenαr Didedαhkαn

Pengarah serta pelakon, Mamat Khalid dilaporkan telah me.ning.gal dunia sekitar pukul 12.30 pagi ketika dalam perjalanan ke Hos.pi.tal Slim River, Perak.

Berita duka tersebut turut disahkan Setiausaha Agung Seniman, Hafiz Nafiah yang memaklumkan Allah.yar.ham telah di.ke.jar.kan ke hos.pi.tal selepas peng.san di restoran miliknya di Tanjung Malim.

“Dukacita dimaklumkan bahawa seorang lagi permata seni tanah air, Mamat atau nama sebenarnya Mohamad Mohamad Khalid telah meng.hem.bus.kan nafas yang te.ra.khirnya sebentar tadi sekitar pukul 12.30 pagi pada usia 58 tahun.

“Beliau ja.tuh peng.san di Sarang Art Hub Tanjung Malim  dan  meng.hem.bus.kan nafas yang te.ra.khir di dalam am.bu.lans ketika dalam perjalanan ke Hos.pi.tal Slim River.

“Maklumat awal, je.na.zah akan di.ke.bu.mikan di Ipoh esok,” katanya kepada Kosmo! Online hari ini.

Tambahnya, seluruh barisan kepimpinan Seniman Malaysia men.za.hir.kan ucapan takziah kepada keluarga Allah.yar.ham atas pe.mer.gian yang men.ge.jutkan itu.

“Seniman mendoakan agar ar.wah ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan beramal soleh,” katanya lagi.

Khabar duk@ tersebut turut dikongsi beberapa selebriti tanah air seperti Didie Alias dan Zul Ariffin dalam Instagram yang turut ber.se.dih dengan pe.mer.gian figura hebat dalam bidang perfileman negara.

Untuk rekod, Mamat dilaporkan berada dalam keadaan kri.ti.kal pada 25 Januari 2019 akibat ma.sa.lah pa.ru-pa.ru dan jan.tung serta ditempatkan di Unit Ra.wa.tan Ra.pi (ICU) di sebuah hos.pi.tal di Petaling Jaya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Astro Gempak (@astrogempak)

Mamat turut me.ning.galkan seorang b@lu iaitu Hasmah Hassan dan lima orang anak.

Allah.yar.ham sinonim dengan filem komedi satira dan sering men.ye.lit.kan i.s.u masyarakat serta kri.ti.kan sosial.

Antara naskhah beliau yang paling diingati ramai ialah filem Man Laksa dan H@ntu Kak Limah Balik Rumah.

Sumber:

[1] Rujukan, K! ONLINE

[2] Gambar, Gempak

[3] Gambar utama, Gempak dan K! ONLINE

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *