“Doαkan Semua Lαncar,”-Status Terbaru Iqbal di Instagram Timbul Persoαlan

Sejak kebela.kangan ini kisah percintaan Dato Seri Vida dan Iqbal sedang h.a.n.g.a.t diperkatakan. Iqbal atau nama sebenarnya Ahmad Iqbal Zulkefli merupakan be.kas pem.ban.tu peri.ba.di DSV sebelum dia memulakan perniagaan sendiri.

Baru-baru ini Iqbal telah memuat naik satu caption di Instastorynya. Dikhabarkan beberapa hari akan datang dia akan mengumumkan satu berita sama ada berita gembira atau ti.dak.

“Beberapa hari lagi saya ada berita”. T.a.k pas.ti ini berita baik atau ku.rang me.nye.nang.kan. Doakan semuanya lan.car”. Berikut merupakan petikan kenyataan Iqbal.

Terda.hu.lu, Iqbal telah memuat naik satu Instastory yang men.cu.ri tumpuan netizen. Di dalamnya, Iqbal membuat lua.han berkaitan dengan perbuatannya yang gemar memberi hadiah kepada orang.

Berikut merupakan beberapa ungkapan yang diluahkan olehnya:

“Untuk pengetahuan, jika saya memberikan hadiah sesuatu kepada sesiapa, u.sah per.ti.kai.kan atau terfikir itu merupakan ra.su.ah atau me.mu.juk orang”. katanya.

“Ini sudah menjadi kebiasaan saya sejak zaman universiti lagi saya biasa bagi hadiah kepada kenalan contohnya bag bernilai RM600. Sekarang saya kerap kali bagi cincin emas, wang tunai, handbag, pakaian, makanan dan apa sahaja, kepada sesiapa sahaja yang saya mahu berikan”. ujarnya lagi.

“Malahan jika saya bertemu po.lis, pe.ga.wai ke.se.la.matan pun kadang-kadang saya bagi jika rasa mahu beri se.de.kah. Jangan ri.sau saya bu.kan orang yang su@p duit untuk mahukan sesuatu.”

“Ini atas dasar ke.pe.ri.manusiaan sahaja kerana Al.lah berikan rezeki yang lebih. Kebanyakannya saya ti.dak muat naik di media sosial. Harap ti.dak di.sa.lah erti. Terima kasih”. dia menambah.

Iqbal cuba menjelaskan kepada semua bahawa tin.da.kan yang dilakukannya itu bu.kan bertujuan untuk me.ra.su.ah seseorang tetapi hanyalah berniat untuk se.de.kah dan memberi hadiah kepada mereka.

Tambahnya lagi, dalam satu lagi Instastorynya, dia menjawab pertanyaan peminatnya yang bertanya berkenaan mengapa dia ti.dak membantu golongan f@.kir mis.kin berbanding yang ka.ya-ra.ya.

Berikut merupakan jawapan ba.las.nya terhadap pertanyaan tersebut:

“Bagi yang bertanya, mengapa ti.dak bantu golongan mis.kin berbanding beri cincin emas, tudung yang harga beratus ringgit setiap satu, serta hadiah kepada yang sudah berke.mam.puan”. soalnya.

“Sesetengah perkara seperti membantu golongan su.s@h, saya lebih berpendirian untuk sem.bun.yikan pemberian yang ‘se.rius’ kerana ia boleh membuatkan orang yang menerima berasa ma.lu, se.gan dan ren.dah di.ri.”

“Begitu juga pemberian terhadap ahli keluarga, jika boleh saya ti.dak mahu ingat lagi pemberian saya.”

“Setelah beri, saya mahu lu.pa.kan terus. Saya mahu e.lak.kan niat memberi kerana bersebab. Mereka juga berasa ma.lu”. jawabnya.

“Saya terima lebih 10,000 DM orang yang meminta to.long ban.tu.an namun saya juga ti.dak terd.aya untuk mengawal semua. Harap fahami pendirian saya. Terima kasih”. ujarnya lagi.

Sumber:

[1] Rujukan, Iqbal (Instagram)

[2] Gambar Utama, Iqbal (Instagram)

[3] Gambar 1, Dato Seri Vida (Instagram)

[4] Gambar 2, Iqbal (Instagram)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *