“Dia tαk Pernah Mesej Begitu..”Datuk Awie Tunjukkan Pεsanan Tεrαkhir Arwαh Mamat Khalid

“S.e.d.i.h dan p.i.l.u”, begitulah suasana yang dapat dijelaskan oleh penyanyi dan pelakon terkenal Datuk Awie.

Beliau akui bahawa dia t.a.k mam.pu me.na.han s.e.b.a.k di.da.da di atas ke.hi.la.ngan ra.kan se.per.jua.ngan.nya itu, Mamat Khalid.

Katanya, sebelum beliau mendapat berita tentang ke.ma.ti.an Mamat Khalid, beliau menerima panggilan telefon daripada rakannya di Perak.

Namun beliau ti.dak sem.pat menjawab panggilan tersebut kerana sedang menjalani penggambaran.

“Melihatkan nombor rakan dari Perak, saya mula ti.dak se.dap ha.ti dan me.mi.kir.kan sesuatu yang ti.dak baik berlaku”.

Dia menambah lagi, “Apabila diberitahu abang Mamat su.dah tia.da, lu.ruh ha.ti saya, per.gi lagi seorang sahabat saya, abang saya”, ketika beliau ditemubual selepas men.zia.ra.hi je.na.zah Mamat Khalid.

Menurut Datuk Awie, ar.wah ada menghantar mesej Whatsapp beberapa minggu la.lu. Dalam mesej menyebutkan ar.wah men.do.akan Awie agar cepat sembuh.

“Love you bro, cepat-cepat sembuh”, itu mesejnya kepada saya. Dia ti.dak pernah hantar mesej begitu dengan saya sebelum ini. Dia turut bertanya khabar saya,” katanya.

Kali te.rak.hir mereka berjumpa pada tayangan Kampung Pisang Muzikal tambahnya lagi. Arwah Mamat Khalid disifatkan sebagai pengarah, sahabat dan abang yang baik kepada semua krew, walaupun ar.wah nampak ga.ra.ng sebenarnya ar.wah san.gat ceria orangnya.

“Dia penghibur di ka.la ada orang yang ber.ma.sa.lah di lokasi. Pada masa sama dia juga mengajar hingga semua pelakon dapat membawa watak yang lebih baik”.

“Dia yang membawa saya hingga kekal sebagai watak Husin. Sehingga ke ak.hir a.r.w.a.h memanggil saya dengan watak itu,”ujarnya.

Sekadar info, Dato Awie merupakan tong.gak utama dalam filem komedi box office arahan Mamat Khalid yang berjudul “H.a.n.tu Kak Limah, Balik Rumah” dan “Z.o.m.b.i.e Kampung Pisang” sekiar tahun 2007.

Semoga r.o.h Al.lah.yar.ham ditempatkan dalam kalangan golongan yang so.leh, dicucuri rahmat  serta dikurniakan hus.nul kha.ti.mah.

Sumber:

[1] Rujukan, Utusan Malaysia

[2] Gambar Utama, Utusan Malaysia

[3] Gambar 1, Utusan Malaysia

[4] Gambar 2, Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *