(Video) Mengαku Diri Sukar Kαwαl Emosi, Shuib Selalu Mengαdu Di Pusαrα Arwαh

Shuib Sepahtu, 37, me.nga.ku yang emo.si.nya su.kar di.ka.wal dan masih be.lum stabil setiap kali terkenangkan ar.wah isteri tersayang, walaupun sudah lebih dua bulan sebenarnya pe.mer.gian ar.wah Siti Sarah.

Shuib berkata, e.mo.si menjadi perkara yang su.kar dihadapi dalam rutin harian, setelah bergelar bapa tung.gal.

Namun, berbeza dengan anak-anak, Shuib berkata yang e.mo.si mereka ter.ka.wal.

Kata Shuib, dirinya bagaikan ham.pir hi.lang kesemuanya setelah ar.wah tiada, kerana sebelum ini semua perkara dilakukan dengan ar.wah isterinya itu.

“Maksudnya, daripada segi kerjaya dan perniagaan, kami selalu kongsi banyak perkara. Contohnya, kalau ada ma.sa.lah dalam bisnes atau pe.ri.ba.di, saya rujuk kepada ar.wah dan begitu juga dirinya.

“Jadi, apabila ar.wah tiada, saya tak tahu mahu rujuk siapa. Sampai sekarang, apabila saya ada ma.sa.lah, saya ti.dak bercakap dengan orang termasuk emak atau ibu mentua.

Sebaliknya pula, Shuib akan ke ku.bur ar.wah setiap Isnin dan Jumaat bagi berkongsi apa sahaja perkara dengannya.

Tambahan lagi, sudah lima bulan dia ti.dak masuk pejabat, ti.dak bekerja dan hanya berehat setelah pe.mer.gian ar.wah.

Jadi, Shuib akan berjumpa dengan dok.tor pe.ri.ba.di yang menjaga Sarah sebelum ini setiap minggu, untuk pe.me.riksaan ke.si.ha.tan termasuk soal psi.kiat.ri bagi memastikan ke.si.ha.tan men.talnya.

“Soal ke.si.ha.tan men.tal berkait rapat dengan e.mo.si dan badan kita. Saya bersyukur saya ada keluarga yang sangat baik dan membantu menjaga anak-anak.

“Kami juga lakukan perkara yang ti.dak pernah dibuat sebelum ini iaitu mengaji setiap malam dan solat ber.jema.ah. Jadi, perkara seperti itu sangat membantu kesihatan men.tal saya,” katanya.

Sementara itu, bertanya mengenai keterbukaan Shuib menerima pasangan baharu dalam hidup pada masa depan, dia mengaku merasa pe.lik untuk melakukannya dan be.lum bersedia.

“Kadang-kadang saya fikir bagaimana perasaan ar.wah di sana. Jadi soal jodoh ini, saya ti.dak berani cakap panjang sebab tentulah percaturan Allah paling tepat.

Namun, Shuib berkata yang dia ti.dak akan me.no.lak jodoh kerana apa yang diberikan Allah pastinya yang terbaik buat dirinya.

“Saya tak boleh cakap tidak akan berkahwin sebab mungkin saya muda lagi, 37 tahun. Saya ada empat anak dan sudah tentu mereka memerlukan kasih seorang wanita.

Selain itu, ibu Shuib juga berkata yang Shuib masih muda, dan sebagai lelaki pastinya mahukan kasih sayang. Namun soal jodoh dan masa depan, Shuib berkata yang dia akan serah kepada Allah sepenuhnya.

Ditanya apakah dia mahukan wanita yang sama seperti arwah Siti Sarah, Shuib me.nidak.kannya dan berkata yang dia ti.dak mahu ada persamaan kerana Sarah ada ‘kelasnya’ tersendiri.

Namun, akan ada kriteria yang akan ditetapkan, demi anak-anak dan keluarganya. Tambah Shuib, jika ada wanita pilihan yang berjaya men.cu.ri hati anak-anak, mungkin orang itulah jodohnya kerana bagi Shuib, anak-anaknya lebih penting.

Berkongsi mengenai Ayash, Shuib mengatakan yang Ayash affan membesar dengan sihat dan mudah diasuh. Malah, tiada ma.sa.lah langsung, senang dijaga dan ti.dak banyak me.re.nget.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu)

“Alhamdulillah, Ayash menunjukkan perkembangan kesihatan yang sangat baik. Dia dilahirkan seberat 1.8 kilogram (kg). Ketika saya ambil (bawa pulang), beratnya 2.6 kg dan sekarang sudah 4.1 kg,” katanya.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Berita Harian

[2] Gambar Utama, Sinar Harian dan Shuib Sepahtu (Instagram)

[3] Gambar 2 dan Gambar 3, Shuib Sepahtu (Instagram)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *